Warmtepomp

Wilt u graag besparen op uw stookkosten? Gebruik een warmtepomp! Dit is een goede manier om in huis energie te besparen. Deze kunt u laten installeren door Duurzaam Direct. De pomp heeft instelmogelijkheden om de energie in huis of bedrijf optimaal te gebruiken. De warmte van een warmtepomp wordt deels gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals aarde of uit lucht. Een energiezuinige warmtepomp regelt op tijd de toevoer en afvoer van water in uw verwarmingsbuizen, radiatoren en door de waterleiding. Hiermee bespaart u aanzienlijk op stookkosten voor verwarming en tapwater.

Subsidie warmtepomp

De overheid geeft subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De subsidie loopt al gauw op tot zo’n € 3.000,-.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt zijn warmte uit lucht, grond of grondwater. Een vloeistof wordt door een compressor onder een hoge druk gebracht in een verdamper. Door de hoge druk ligt het kookpunt laag en stijgt de temperatuur snel. De damp wordt afgegeven aan een boilervat of aan de verwarmingselementen (bij voorkeur vloerverwarming, ofwel lage temperatuurverwarming). Dit gebeurt middels een condensor. De damp koelt hier weer af, en door de condensatie ontstaat weer vloeistof. Uiteindelijk zorgt een expansieventiel voor een afname van de druk in het systeem en voert de vloeistof weer naar de verdamper. Daar begint het proces van voren af aan. Het schema hieronder laat de werking van het systeem zien.

warmtepomp

Ook dit filmpje geeft een goed beeld van de werking:

Soorten warmtepompen

Luchtwarmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Doordat de temperatuur van de buitenlucht sterk kan variëren, kan de COP (prestatie-coëfficient / coefficient of performance) ook flink schommelen. De COP is het rendement dat de warmtepomp behaalt. De COP wordt verder beïnvloed door de isolatiewaarde van het gebouw en het gebruikte afgiftesysteem. Bij lage temperatuurverwarming, bij voorkeur vloerverwarming (bij 35°C), is het rendement een stuk hoger dan bij standaard radiatoren. Het kan daarom interessant zijn over te stappen op vloerverwarming. Een warmtepomp brengt uw gasverbruik omlaag, of zelfs naar 0. Het stroomverbruik neemt echter flink toe. In een ideale situatie wekt u de stroom op met zonnepanelen. Dan bent u 100% duurzaam bezig, en pakt u de grootste besparing op uw energienota.

Aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp haalt z’n warmte uit de grond. Een sonde wordt de aarde ingebracht. Daarmee wordt de warmte uit de aarde onttrokken. Dit is een gesloten systeem. Met een vloeistof wordt de aardwarmte naar de warmtepomp gebracht. De warmtepomp regelt de temperatuur die nodig is om uw woning mee te verwarmen. Ook wordt met de warmtepomp het water voor douche en bad verwarmd. Het systeem kan uw woning ook koelen. Nadat de vloeistof in het systeem is afgekoeld, begint het proces weer van voren af aan. Op deze manier wordt op duurzame wijze verwarmd.